Kokkila Flickorna - vet ni vilka det är?

Resan började på måndag morgon den 21 Juli, jag grät och grät på morgonen både för att jag hade pms och för att jag var övertrött och inte ville lämna alla valpar! Men det gick bra när vi väl kom iväg.
Hämtade kusin vitamin 20 minuter över fem på morgonen, sen bar det av in till stan, mot viking båten.
Vi kom fram ganska sent, kommer inte ihåg exakt vad klockan var, men runt tio finsk tid (runt nio svensk tid).
Eftersom jag inte hittar för fem öre i Finland, valde vi att följa gpsn till 100%, vilket i efterhand verkar ganska dumt, men vi gjorde det. Tror vi åkte drygt 13km på motorvägen från Åbo hamn innan vi kom till en avfart som gpsn skrek att vi skulle svänga av på. Sen var det mil efter mil på en liten krokig väg, som man skulle köra i 80 på. Men det gick väldigt bra, tills vi kom fram till en sjö! Jag såg att färjan var på väg tillbaka så vi behövde inte vänta särskilt länge, och väl ombord på den så ringde jag till farmor och sa " vi sitter på färjan nu, vi har inte en aning om vart vi är" Jag nästan hörde hur hjärnan gick på farmor i andra änden av telefonen. Och superbra på finska som man är försöker man läsa på skyttarna på båten och lyckas tillslut få fram "kokila". Då trillade poletten ner hos farmor, vi hade hittat en väg som ingen har kört på de senaste 30 åren när man ska till stugan (stugan är farmor och farfars sommarstuga, den ligger i dragsfjärd i Finland, och den har alltid kallats Stugan). Men vi var ganska nöjda ändå, för det var underbart vackra landskap, ängar och åkrar, stugor och traktorer. Men mest ängar och åkrar.
Vi mötte inte många bilar under våran resa, men en bild som fastnade var på en bonde som kom åkande i sin traktor och log så glatt när vi kom åkandes. Den enda som verkade vara vaken på hela vägen, förutom de ca 15 bilar vi såg under 2 timmars bilresa!

Så jag och Hanna är kokila flickorna eftersom vi hittade en sådan konstig väg att köra, tror att farmor har berättat för de flesta hon känner om oss, så vi är nog kända över halva Finland vid de här laget.

Väl framme ca en timme efter beräknad ankomst verkade Farmor och farfar var överlyckliga att se oss. De hade dukat upp ett stort bord med massor av mat och saker, klockan var 10 på kvällen och vi var väll inte vrål hungriga direkt, men vi åt lite. Innan vi gick och la oss i lillstugan för en god natts sömn.
När vi väl vaknade igen var klockan ganska mycket, halv 11 (finsk tid), jag tänkte jag låter kusinen (musicsound.blogg.se) sova ett tag till, hon kan behöva det, de var ganska jobbigt igår, men när klockan var halv två, och de hade kommit besök beslutade jag mig för att väcka henne, hon kunde inte sova bort hela dagen!!
När den trevliga "gubben" väl åkt (kommer inte ihåg vad han heter, men det spela ingen roll) bar det av till Siwa och handla lite mat och basvaror, vi åkte även till ett ställe som de säljer jordgubbar på och hämtade hem tre liter underbara jordgubbar, jag har aldrig ätit några så goda som hans var!!

Sen var vi upp och hälsade på farfars syster och hennes man, de var trevligt att träffa dem igen. Jag hade inte varit där på sex år visade det sig!! Men de var ändå ingen skillnad, hon eldade fortfarande som en galning inne hos sig, tror att mätaren visade 27 grader, trotts att det var ca 25 grader och sol ute sprakade det i vedspisen!
De var nästan lika varmt i bastun som vi "badade" i sedan på tisdags kvällen.

Onsdag den 23 Juli
På onsdagen var det marknad, den missar man inte om man åker till stugan, det är en tradition! Varje onsdag under sommaren är det marknad. Så är det bara.
Så vi handlade lite saker, jag handlade en ny plånbok, en äkta skin för 10 €, ca 100kronor. och lite saker att släpa hem till de andra. Man kan ju inte komma hem tomhänt heller.
Sen bar det av till kyrkogården oxå, för även det är en "tradition" att man ska besöka om man åker till Finland.

Torsdag den 24 Juli
På torsdagen bar det av till Oles butiker, han har en klädaffär, en sko/väsk affär och en gott och blandat affär med mestadels tyger. Vi var i alla och handlade lite, jag handlade påslakan och som tack för det fick jag en glasängel. (den står jättefint brevid glasängeln jag fick från ett dagisbarn i höstas) Vi var även i västanfjärd och hälsade på Ebba, en släkting på något sätt. (bra koll jag har). Sen kom min pappas kusin och hans fru, även min syssling, hans fru, dotter och hund och hälsade på. Vi hade väldigt trevligt, trotts att de var första gången vi träffades!
Sen var det inget dåligt fikabord som dukades upp heller, de var kakor och bullar av alla dess sorter.

Sen bar det av till en annan kyrkogård, tror att de var farmors föräldrar som låg på den. Eller var det farfars? Jag kommer inte ihåg. Men jag måste säga att de var underbart vackra kyrkort och gravplatser, jag kommer inte ihåg dem, jag var trotts allt 12 år när jag var där senast.
Sen på kvällen var det bastun som gällde, varmt och skönt. Det är något speciellt med deras bastu, som gör att man inte kan låta bli och tycka om den, den har en speciell lukt, det går inte att förklara varför den är så speciell. En speciell lukt dethar även stugan, just den lukten går bara att finna där!

Fredag den 25 Juli
På fredagen var vi och hälsade på Senita och Tage, vi träffade även deras hund, deras son hustru och deras son dotter. Väldigt trevliga allihopa måste jag säga. Vi fick mysa med en gosig schäffer, jag har alltid haft en stor respekt för schäfrar, men denna hund var otroligt go och mysig, jag gillar henne jättemycket!! Vi fick även träffa två (?) fåglar, undulater kanske? en kanin, en katt och en hamster. Sen var det dags för fika och även här dukades  det upp med 100 olika kakor, bullar och tårtor, jag kan inte förstå att de har tid att stå och baka allt, men gott var det, vi rullade hem allihopa! och jag kan säga att det blev ingen middag den kvällen, vi tog en kopp te och en macka vid 21 tiden på kvällen. Farfar åt lite middag men han orkade inte så mycket.

Lördag den 26 Juli
På lördagen gjorde vi inte så mycket, egentligen skulle vi ha åkt och tittat på krigs gravarna men vi orkade inte.
Lea och hennes man kom på fika och vi satt länge och väl och pratade. Åt gosaker och hade det bra.
Sen var det dags att starta bastun, och packa bilen, det var de tråkigaste och det jobbigaste, mycket saker måste jag säga. Hade med oss massor med saker för mycket, jag hade bara använt hälften av alla kläder jag släpat med mig och hälften av alla prylar. 
Sen när bilen var packad var det dags att basta, de har ingen dusch, så man får tvätta håret i en bytta med varmt vatten och sedan hjälpa varandra med att skölja det med vatten. (vi bastade tisdag, torsdag och lördag)
Sen satt vi och spelade kasino (och jag vann över farfar tre av fyra matcher, de är inte vanligt det!!) för han är en stor vinnare av det kortspelet!
Sen var de tee och macka som alla andra kvällar under veckan, bara för att farmor och farfar äter middag så tidigt, så man är hungrig igen på kvällen.

Söndag den 27 Juli
Då var det dags att åka hem igen, bara ta bilen och åka, eller kasta in de sista sakerna man använt på kvällen och morgonen. Tror vi åkte 20 i sex på morgonen, men jag kommer inte ihåg, för det var ganska mycket att göra, trotts att vi var uppe vid fyra tiden så var det inte tillräckligt med tid. Sen skulle man säga hej då igen och se farmor och farfar gråta... De var inge roligt.

Men nu är man hemma igen, ett tag i alla fall. För jag misstänker att vi måste åka och hämta hem dem, för i onsdags den 30 juli så fick farfar ett eleptiskt annfall och ramlade ihop. Så han fick ligga lite mer än ett dygn på sjukhuset och ta en massa prover. Så nu får han inte köra bil på tre månader. Vilket gör att han inte kommer hem. Så någon måste åka och hämta hem dem, vilket troligen är pappa och jag. För någon måste vara hemma med alla valparna.
Men farfar mår bättre igen och är hemma i stugan. Han har inte riktigt bestämt om han ska åka hem tidigare eller inte, annars kommer de på något sätt hem den 1 september, om en månad. Men jag tror inte att de klarar en månad utan bil, mitt ute i ingenstans. För de kommer inte särskilt långt.

Men men nu är klockan över två. Så jag måste gå och lägga mig. Men jag var tvungen att skriva av mig lite, har haft fullt upp de senaste dygnet för att få reda på vad som hänt farfar och hur det är med farmor.

Kommentarer
Postat av: Hanna

Det har verkligen varit roligt, jag är glad att vi gjorde det trots att vi tvekade ett tag där. :) Hoppas allting är bra med dig och valpisarna! Kramar.

2008-08-02 @ 17:04:44
URL: http://musicsound.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0