Lilla Jul

Blev lite fundersam när jag hittade på andra bloggar om Lilla Jul, Jag har alltid tror att lilla jul är någonting som farmor och farfar har "infört", men inte! Sökte på google och hittade detta på wikipedia.

Lilla jul (regionalt även hänvisat till som "lillajul") (finska: pikkujoulu) firas i Finland och på Åland och inträffar varje år lördagen före första advent. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. Lillajulgranen är ca 1m hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. De minsta barnen får lillajulklappar som tomtenissarna lämnat under lillajulgranen. Dessa klappar är ofta väldigt enkla. Senare i december byts lillajulgranen mot den vanliga julgranen. I skolorna sjunger man julsånger och äter pepparkakor.

Nuförtiden är det alltmer sällan som lillajul firas så grundligt i familjekretsen, men för de äldre ungdomarna innebär lilla jul allmän fest eller krogbesök, medan de vuxna ofta har firmajulfester omkring första advent. Lilla jul är dock ingen officiell helgdag i Finland, utan en vardag.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilla_jul"

Från susning

1. I Finland firar båda folkgrupperna (finnarna och finlandssvenskarna) på kvällen före första advent en minivariant av den riktiga julen. Om man känner för det så ger man, till varann, en liten enkel julklapp. En liten julgran på bordet hör också till. Den här minivarianten av den riktiga julen kallar finlandssvenskarna för "Lilla jul". Lite vårdslöst så har finlandssvenskarna också börja kalla julfesterna före jul för "lillajulfester".


2
. I sydvästra Sverige kallas
kyndelsmässan, enligt gammalt språkbruk, för "Lilla jul".


En tradition som jag tänker föra vidare! För det är underbart roligt att samlas och käka gott innan jul oxå. Att fira jul, lördagen före den första advent! (Nu vet ni vad jag kommer att göra den dagen varje år, livet ut!)

Hahaha, jag trodde verkligen att de var någonting som farmor hittade på, och fört vidare. Men icke!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0