Avla på sjuka hundar.

Det går någon dokumentär på tv som pratar om avel på sjuka hundar. Om hur människor avlar och ställer ut sina sjuka hundar. De avlar på sina hundar för att de följer rasstandarden, inte för att få en frisk och lycklig hund. Vissa hundar kan knappt gå på grund av smärta säger veterinärerna, ändå vinner de "BIS" Best in show priser. Andra hundar kan inte äta för att de har för korta nosar eller  för korta ansikten andra problem är för skrynklig hud, knorrar på svansen och dvärgväxt till utseende, detta är fel som medvetet avlas fram. Det är som skönhetsideal hos en hund, hundar avlas fram för att få ett speciellt utseende. De avlas för att ägarna ska få en massa priser och visa upp. De avlar på hundarna för att de ska följa "rasstandarden" någonting som vi människor har tagit fram, någonting vi vill, vi vill att hunden ska se ut så eller så. Vi struntar i alla konsekvenser. Som att hunden inte kan andas för sina framavlade problem, men vem bryr sig, den vinner ju första priser, blir champion eller blir BIS! Då spelar det ingen roll? Eller?

Det var en hanhund, han var pappa till 34 kullar. När han hade fått sin åttonde kull fick han en diagnos på en obotlig och genetisk sjukdom. Ändå har han blivit pappa till 26 kullar till.  Ägaren säger då till sitt försvar "han är inte pappa till så många kullar!" Så hon menar att 34 kullar med sjuka valpar inte är mycket? Även om inte alla valparna får diagnosen, så är det alltid några stackare som blir sjuk, får lida och kommer att avlivas ung. OM inte ägaren är lika dum som henne och avlar på den hunden också, för att föra generna vidare, för den har vunnit BIS eller blivit champion. Bara för att få fram den perfekta "rashunden". En sjuk hund som inte kan äta på egen hand för att den har för kort nos, för stor över/underbett eller liknande.
All den lidelse hundarna får stå ut för att ägaren vill ha en Best in show hund eller en champion. Ett pris att sätta på väggen!

Jag är glad att jag endast såg tio minuter av detta program, annars hade jag setat i taket av raseri nu. Jag skulle aldrig i världen kunna tänka mig att köpa en hund som har genetiska problem i släkten, där inavel är en hög risk eller där någon hund lider för att framställa den perfekta hunden. ALDRIG I MITT LIV! Avla på friska hundar, låt hundar få leva ett bra liv, inte sjuka och lidande. Någonting dom aldrig ägnat en tanke, de tänker endast på sin egna stund i rampljuset(!), när hunden inte vill annat än försvinna.

Citat från länken nedan:
"Den brittiska kennelklubben mötte en våg av kritik och flera sponsorer drog sig ur Storbritanniens mest prestigefyllda hundutställning, Crufts, som arrangeras av landets kennelklubb." Hur kan kennelklubben vara medveten om allt utan att göra något?? 

"I filmen får vi bl.a. se en Cavalier King Charles Spaniel som vinner ett pris på en tävling. Hunden lider av syringomyelia - ett plågsamt neurologiska tillstånd som uppstår när skallen är för liten för hundens hjärna.

Vi får också se boxrar som lider av epilepsi, mopsar med andningssvårigheter och bulldogar som inte kan para sig, bära valpar eller föda dem utan hjälp från veterinär." Hundarna kan inte bära valpar för sina problem, ändå får den flera kullar. Den kan inte andas, för nosen är ihoptryckt eller hjärnan får inte plats i huvudet. Vem bryr sig, tio kullar till på den hunden! *blir galen på detta!* hur kan man utsätta hundar för någonting sådant?

"En undersökning utförd på Imperial College i London visar att mopsarna i Storbritannien är så inavlade och nära släkt med varandra..." Hundarna är syskon, har samma mamma, pappa, är kusiner eller liknande, ändå paras dom. Kan människor inte bara inse att det är hundar, de vet inte om problemen, de får bara lida utav allt!!

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=103970&a=1492418&lid=puff_1492591&lpos=lasMer


Kommentarer
Postat av: Denise

Vad kul :) Jag drar en vinnare nån dag i veckan så kika in om några dagar igen och kolla om du har vunnit :) Hoppas du får en jättebra dag sötnos, ska du göra nåt kul? :)

2009-03-30 @ 08:27:10
URL: http://naztysbunny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0